Atentionarea ortopezilor: ”Parinti, cumparati-le celor mici doar incaltaminte de calitate!” Studii care trag un semnal de alarma
Cresterea si dezvoltarea armonioase a copiilor se numara printre cele mai mari responsabilitati ale parintilor. Bombardati constant de oferte tentante si varii optiuni, calitatea produselor destinate celor mici cade pe locul secund, in favoarea pretului accesibil. Dar expertii trag un semnal de alarma: incaltamintea joaca un rol crucial in dezvoltarea corecta a aparatului locomotor.
In copilarie, sistemul osos se dezvolta continuu, iar articulatiile, muschii si ligamentele sunt extrem de sensibile. In acest context, alegerea unei incaltaminte necorespunzatoare va avea consecinte grave pe termen lung in ceea ce priveste postura copiilor, durerile cronice, inclusiv deformari ale picioarelor.
Picioarele copiilor trec printr-un proces complex de dezvoltare; la nastere, o mare parte a structurii piciorului este formata din cartilaje moi, ce treptat devin mai dure, pe masura ce copilul creste. Asta inseamna ca piciorusele lor sunt deosebit de vulnerabile la presiune si pozitii incorecte.
Potrivit ortopezilor, aproximativ 70% din problemele ortopedice care apar la maturitate isi au originea in copilarie. Pozitiile incorecte ale piciorului, presiunea excesiva sau lipsa unei sustinere adecvate a talpii pot conduce la afectiuni precum platfusul, deformari ale degetelor sau probleme la nivelul articulatiilor genunchilor si soldurilor.
Studii care ne avertizeaza
Cercetarile recente in sfera ortopediei si a biomecanicii au evidentiat efectele negative ale purtarii de incaltaminte destinata copiilor de calitate indoielnica.
Un prim studiu a fost publicat in Journal of Foot and Ankle Research si a urmarit un esantion de peste 500 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani pentru a analiza impactul incaltamintei asupra dezvoltarii piciorului. Rezultatele au relevat ca mai mult de 65% dintre copiii care purtau pantofi din materiale rigide sau care nu ofereau sustinerea adecvata pentru arcada piciorului au dezvoltat deformari ale piciorului (minore sau majore) - platfusul flexibil, hallux valgus (deformarea degetului mare) si tendinta de suprasupinatie sau pronatie; toate sunt afectiuni care, daca nu sunt corectate in timp, pot conduce la probleme ortopedice cronice.
Talpa pantofului a fost identificata ca un factor critic. In cazul incaltamintei cu talpa mult prea rigida, miscarea naturala a piciorului era restrictionata, fortand articulatiile copiilor sa se adapteze unei pozitii nenaturale. Asta inhiba dezvoltarea armonioasa a muschilor si a ligamentelor, dar poate cauza si dureri cronice la nivelul gleznelor si genunchilor.
Un alt studiu semnificativ, cel realizat de American Academy of Orthopaedic Surgeons, a investigat relatia dintre materialele folosite in fabricarea pantofilor si riscurile ortopedice asociate. Cercetatorii au descoperit ca pantofii din materiale sintetice, care nu permit respiratia pielii, favorizeaza dezvoltarea iritatiilor si a infectiilor fungice, lucru ce afecteaza atat confortul copilului, cat si sanatatea pielii de pe picioare. In plus, materialele neflexibile, combinate cu talpile plate si fara amortizare, pot creste riscul de aparitie a durerilor de calcai sau a fascitei plantare, chiar de la varste fragede.
Un aspect alarmant evidentiat de aceste studii este legat de pantofii nepotriviti ca dimensiune. Aproximativ 40% dintre parinti cumpara incaltaminte mai mare decat marimea reala a piciorului copilului, in incercarea de a economisi bani si de a le prelungi durata de utilizare. Totusi, studiile arata ca pantofii prea mari (in special ghete copii) forteaza piciorul sa se miste anormal, ceea ce conduce la instabilitate si poate afecta formarea structurii osoase. Copiii care poarta pantofi prea mari sau prea mici au risc crescut de caderi si accidentari, iar pe termen lung, aceasta practica poate contribui la deformari ale degetelor si la dureri articulare persistente.
Cercetarile in biomecanica au pus si ele accent pe incaltamintea fara suport pentru arcada piciorului. La nastere, majoritatea copiilor au platfus fiziologic, ceea ce inseamna ca arcadele nu sunt inca dezvoltate. Procesul de formare a arcadelor incepe in jurul varstei de 3 ani si continua pana la adolescenta. Pantofii fara suport pentru arcada nu ofera piciorului sustinerea necesara in aceasta perioada cruciala de dezvoltare, ceea ce poate duce la un platfus permanent sau la dureri cronice in timpul mersului.
Mai ingrijorator, un studiu realizat in Europa, care a inclus copii din mai multe tari, a demonstrat ca purtarea frecventa a incaltamintei cu talpa complet plata (cum sunt unele modele populare de sandale si balerini) poate afecta mecanica intregului mers. Copiii expusi acestui tip de incaltaminte au prezentat tendinta de a calca mai greu pe calcai si de a-si distribui greutatea incorect pe talpa, ceea ce le-a creat dureri de spate si probleme de echilibru.
Un aspect demn de mentionat este influenta pantofilor de calitate slaba asupra performantei fizice a copiilor. Un studiu realizat de o universitate din Australia a comparat copiii care purtau pantofi sport adecvati cu cei care purtau pantofi rigizi, nepotriviti. Primul grup a avut rezultate semnificativ mai bune la testele de echilibru, sarituri si alergare. Pantofii necorespunzatori nu doar ca au impiedicat performanta fizica, dar au crescut si riscul de accidentare, in special la nivelul gleznelor.
Pe baza acestor descoperiri, ortopezii subliniaza necesitatea unei educatii parentale mai bune si a unei reglementari mult mai stricte privind standardele de calitate pentru incaltamintea copiilor. Alegerea pantofilor trebuie sa fie ghidata de caracteristicile functionale, nu de tendintele din moda sau de pret. Studiile ne arata clar ca un compromis facut la acest capitol poate avea consecinte pe termen lung, afectand nu doar sanatatea picioarelor, ci si intregul sistem musculo-scheletal al copilului.